torstai 5. tammikuuta 2017

Taskiksen kartanosta vallan kammareihin


Kun vuonna 2008 nuorena trekkinä aikoinaan joinasin !kuvalaudalle ja pian sen jälkeen myös risuaidalle ulisemaan taskiksen banneista, osasin tuskin arvata, millainen seikkailu minua
seuraavien vuosien aikana odottaisi. Tuolloin olin hyvin vähän anoirkin toimintaperiaatteista ymmärtävä perseilijä, jolla ei myöskään ollut mitään käsitystä siitä, mitä lautakulttuuri ylipäänsä pitää sisällään (en löytänyt !kuvalautaa lautojen kautta).

Silti tajusin heti jotakin äärimmäisen hienoa: irkissä on kanava, jolla voin anonyyminä ulista jos jonkinlaista paskaa ilman suurtakaan pelkoa siitä, että joku tukkisi turpani. Tässä mielessä !kuvalauta oli kuin tehty minulle, oikeassa maailmassa hiljaiselle mutta interwebseissä häiriköimällä virtuaalikikkeliään kasvattavalle nörttipojalle.

Yllätyksenä tuli kuitenkin se, että !kuvalaudalla häiriköinninkin ympärillä oli yhteisöllisyyttä: kanavalla oli aivan selvä floderit vs. modet -asetelma jo ennen minun saapumistani. Taskiksen ympärille kehittyneen trekkiarmeijan lisäksi !kuvalaudalla siis oli floodaajaporukka, jonka flode nivoutui saumattomasti minun tuotoksiini muodostaen tuntien pituisia yhteisflodeja. Tämä teki flodesta nautinnollista; häiriköinnistä tuli hiljalleen taidetta.

Tästä alkoi se pitkä matka, jota vain vanhahomot ovat seuranneet alusta asti: ensimmäinen flodeblogi syntyi syksyllä 2009 ja vuosien varrella sitä seurasi kaksi muuta. Flodet ja flodekulttuuri - kuten myös !kuvalaudan moderointipolitiikat - kokivat useita erilaisia kausia, mutta pääasetelma pysyi aina samana; modejen ja flodejen taisto jatkui.

Ajan mittaan näytti jo hiukan siltä, että trek olisi kasvanut aikuiseksi. trek11 ei paljonkaan perseillyt ja floodaillut, hän oli jopa hyvissä väleissä joidenkin modejen kanssa eikä hänen tunnettua hostiaan bannattu !kuvalaudalta joitakin lyhyitä jaksoja lukuun ottamatta.

Monien kummastukseksi sivistyneeksi baskeripäätrekiksi luonnehdittu ja anokulttuurin dokumentointityötä tekevä trek11 kuitenkin taantui keinoperseestään selittäväksi bottimestariksi, joka ei osannut muuta kuin paskoa ja sotkea. Tässä ei kuitenkaan tarkemmin miettien ole kyse muusta kuin paluusta aikaisemman vuoden 2008 trek4:n tasolle. Tämä trekkien esimuoto ei näet oikeastaan muuta tehnyt kuin sotki !kuvalautaa.

22.12.2016 tapahtui jotain vielä yllättävämpää. Bottimestarista tuli !kuvalaudan operaattori. Nopeasti ajatellen pyörätuolissa istuvaa keinopersesekopäätä esittävän hullun oppaaminen on ehkä viimeinen teko, mitä järjissään olevalta moderaattorilta voisi kuvitella. Kuten vanha sanonta kuuluu, werteg osaa kuitenkin aina yllättää.

On selvää, että bottimestaria opatessa täytyy nähdä kyseisen hahmon taakse. Siellä on !kuvalauta-kanavaa pakkomielteisesti rakastava ja obsessoiva no-life, joka on vain odottanut tilaisuutta varmistaa !kuvalaudan säilyminen ja omistautua jälleen kanavalle. Nyt se tilaisuus on tullut,
ja historian lehdet kääntyneet. Häirikkö on loikannut ylläpidon toimistoon.

Ilmiö lienee vähän sama kuin se, että vaikkapa ala-asteella häiriökäyttäytyvälle Jani-Petterille annetaankin äkkiä vastuutehtäviä ja jotakin mielekästä tekemistä. Tällöin perseily saattaa loppua, ellei yksilö sitten aivan toivoton raivoautisti. Minun tapauksessani tämä lähestymistapa uskoakseni toimii. Sivuvaikutuksena aiemmin mainitsemani modejen ja floderien välinen jännite saattaa entisestään pienentyä, kun floodaajan ja moden ero on vain veteen piirretty viiva (eipä sillä, etteivät eräät !kuvalaudan aiemmatkin modet olisi floodanneet, tällä huvituksella on pitkä perinne).

Tämä ei myöskään ole ensimmäinen kerta, kun olen !kuvalaudalla opattuna. Jotkut muistanevat 2011 Wobotin avulla suoritetun "kanavanvaltauksen", jossa onnistuin keplottelemaan opit itselleni ja deoppaamaan muut kanavan operaattorit. Jonkin aikaa kyseisen episodin jälkeen muutaman kaljan nauttinut Wooki pohdiskeli oppien antamista trekille. Mainittakoon myös, että jo trek8 kampanjoi aikoinaan leikkimielisesti modeksi valitsemisensa puolesta (huomaa jo tuolloin varsin anarkistinen agenda!).

Silti on ymmärrettävää, että vallanvaihdos aiheuttaa aina epävarmuutta. Näin on laita erityisesti nyt, kun viimeinen !kuvalaudan wanhan modekaartin jäsen siirtyi sivuun ja kanava on nyt täysin uuden moden (joskin samalla myös paatuneen wanhahomon) käsissä. !kuvalaudan historiassa koko modetiimi ei koskaan ennen ole vaihtunut kerralla. Tosin jo ennenkin opattuna ollut ja nyt uudestaan opit saanut Pete luo tältä osin jonkinlaista jatkuvuutta.

Vain aika näyttää, oliko wertegin rohkea veto oikea. Ellei ollut, on tällä monessa liemessä keitetyllä !kuvalaudan veteraanimoderaattorilla varmasti oppaamistani koskeviin tiedusteluihin vastaus valmiina: "Ihmisten odotusten pettäminen on se, mitä teen parhaiten."

Joka tapauksessa istun nyt !kuvalauta-nimisen sontaläjän päällä. Siinä sontaläjässä moni ano vetää elämäänsä vessanpöntöstä alas, kuten Wooki aikanaan !kuvalaudalla notkumista osuvasti luonnehti. Oli miten oli, en ole koskaan ollut mistään sontaläjästä yhtä ylpeä.

-bm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti