lauantai 7. tammikuuta 2017

Köpiksen !kuvalauta



Kohtalo johdatti minut pari kuukautta sitten työmatkalle Kööpenhaminaan. Matka ei virallisen sisältönsä puolesta ollut kovin kiinnostava tahi tuloksekas, mutta ajatuksenruokaa reissu tarjosi sitäkin enemmän. Erityisen kiinnostavaa anon näkökulmasta Köpiksessä on vapaakaupungiksi julistautunut Christianian kaupunginosa.

Christiania on aikoinaan laivaston käytöstä vapautunut vanha kasarmialue Kööpenhaminan keskustassa. Se on noin tuhannen anarkistin, taiteilijan, talonvaltaajan, hipin ja vasemmistoradikaalin
kotilaidun. Kyseinen kaupunginosa ei tunnusta Tanskan eikä EU:n lakeja. Selkeästi tämä näkyy esimerkiksi alueella harjoitettavana kannabiskauppana, jota Kööpenhaminan kaupunki on toki useaan otteeseen yrittänyt suitsia.

Realisoitunut anarkistinen utopia ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei mitään sääntöjä olisi. Christianiassa esimerkiksi väkivalta, kovat huumeet ja moottoripyöräjengit ovat kiellettyjä. Siellä on myös oma hallinto, joka kontrolloi esimerkiksi rakentamista ja nimellisiä vuokramaksuja. Tilannetta voi verrata !kuvalautaan: yhteisö moderoi paljolti itseään, mutta jonkinlaisia sääntöjä on ja rajoja silti olemassa. Pahimmat perseilijät ja yhteisön henkeä saastuttavat tekijät tulee kitkeä.

Christiania ja !kuvalauta ovat molemmat melkoisia sosiaalisia kokeita, psykologien ja yhteiskuntatieteilijöiden aarreaittoja. Kummassakin leimahtaa aika ajoin käyntiin draama tai konflikti (!kuvalaudalla isot nimihomodraamat tai paskaflodet, Christianiassa esimerkiksi huumejengien valtataisteluihin liittyvät murhat), jonka aallot kuitenkin yleensä laantuvat melko nopeasti ja hiljaiselon harmonia palautuu tuota pikaa. Tähän vaihteluun viittaa myös tämän blogin nimi.

Anarkia ja anorkia eivät ole muista piittaamatonta perseilyä. Sen sijaan vapaus tuo vastuuta, ja sen vastuun anot ovat toistaiseksi minun lyhyenä modekautenani kantaneet !kuvalaudalla hienosti.

Usko anarkian tai anorkian toimivuuteen ei silti ole koskaan ollut itsestäänselvyys. Tanskan valtio ja Kööpenhaminan kaupunki ovat yrittäneet normalisoida Christianian olosuhteita jo vuosikymmeniä. !kuvalaudan uhkana taas ovat olleet anorkian vastaiset moderaattorit (ja epärealistinen ideaali anokanavasta, jolla keskustelu pysyisi jatkuvasti täysin sivistyneenä ja asiallisena) sekä huoli siitä, kauanko IRCnet tulee pysymään pystyssä. Toivonkin sekä !kuvalaudalle että Christianialle pitkää ikää!*

-bm



* Tämän tekstin kirjoittaja ei ole anarkisti eikä vasemmistolainen. !kuvalaudan ja Christianian kaltaiset yhteiskunnan normeista vapautuneet kuplat ovat silti hänen mielestään kiehtovia ja niille on maailmassa paikkansa; ellei muuten, niin tietynlaisina omituisten otusten kerhoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti